علل فرسودگی وتخریب سازه های بتنی
علل فرسودگی وتخریب سازه های بتنی از آن جا که خوردگی یک پدیدة مخرب در ساختمان می باشد در جوامع امروز بیش از پیش مورد توجه مهندسین و طراحان می باشد.
|
خوردگی بتن
علل فرسودگی وتخریب سازه های بتنی
(CAUSES OF DETERIORATIONS )
نفوذ نمکها
(INGRESS OF SALTS) ترکها ته نشین شده که حاصل تبخیر ویا جریان آبها دارای املاح می باشند وهمچنین نمکهایی که توسط باد در خلل فرج بتن را افزایش داده و باعث تخریب سازه می شود درترکها جمع می شوند . هنگام کریستالیزه شدن نمکها
اشتباهات طراحی
(SPECIFICATIONERRORORS) به کارگیری استانداردهای نا مناسب ومشخصات فنی غلط در رابطه با انتخاب مواد روشهای اجرایی وعملکرد خود سازه می تواند ب خرابی بتن منجر شود . به عنوان مثال استفاده از استانداردهای اروپایی وآمریکایی جهت اجرای پروژه هایی در مناطق خلیج فارس ، جایی که آب وهوا ومواد ومصالح ساختمانی ومهارت افراد متفاوت با همه این عوامل در شمال اروپا وآمریکاست، باعث می شود تا دوام وپایایی سازه های بتنی در مناطق یاد شده کاهش یافته ودر بهره برداری از سازه نیز با مسائل بسیار جدی مواجه گردیم
اشتباهات اجرایی
(CON STUCTION ERRORS ) کم کاریها یا اشباهات ونقصهایی که به هنگام اجرای پروژه ها رخ می دهد ممکن است باعث گرد تا آسیبهایی چون پدیده ی لانه زنبوری ، حفره های آب انداختگی جداشدگی ، ترکهای جمع شدگی ، فضاهای خالی اضافی یا بتن آلوده شده ، به وجود آید که همگی آنها به مشکلات جدی می انجامند .
این گونه نقصها واشکالات را می توان زاییده ی کارائی در جه ی فشردگی سیستم عمل آوری ،آب مخلوط آلوده ، سنگدانه های آلوده و استفاده غلط از افزودنیها به صورت فردی ویا گروهی دانست.
خوردگی کلریدی آرماتورهایی که درون بتن قرار دارند ، یک عمل الکتروشیمیایی است که بنا به خاصیتش ، جهت انجام این فرایند ، غلظت مورد نیاز یون کلرید ، نواحی آندی وکاتدی ، وجود الکترولیت ورسیدن اکسیژن به مناطق کاتد در سل (CELL) خوردگی را فراهم می کند .
گفته می شود که خوردگی کلریدی وقتی حاصل می شود که مقدار کلرید موجو در بتن بیش از 6/0 کلیوگرم درهرمتر مکعب بتن باشد . ولی این مقدار به کیفیت بتن نیز بستگی دارد .
خوردگی آبله رویی حاصل از کلرید می تواند صورت می گیرد
حملات سولفاتی
(SULPHATE ATTACK) سولفات ومنیزیم می توانند بتن را مورد حمله قرار دهند و باعث خرابی آن به مرور زمان شوند (مناطق جنوبی ایران )(کویر ها)(دریاچه ارومیه)....
علل دیگر
(OTHER CAUSES) علل بسیار دیگری نیز باعث آسیب دیدگی وخرابی بتن میشود:
چربی ها و در معرض بودن بتن با فاضلابها به مرور زمان.
همچنین تغییر کاربری سازه ؛همانند تبدیل محل مسکونی به کتابخانه به دلیل وجود بار زنده و یا سردخانه ها و....
بارهای ناگهانی و پیش بینی نشده نیز میتواند از علل خرابی سازه بتنی باشد.
اثرات جوی نامناسب ومخرب
بهره برداری نامناسب از سازه
...............
منبع:www.iiiwe.com